Головна » 2020 » Грудень » 2 » Інформація для батьків учнів
17:46
Інформація для батьків учнів

  У зв’язку зі зверненням батьків учнів до відділу освіти щодо проблеми забезпечення підручниками учнів закладів освіти міста відділ освіти надає роз’яснення, чому виникає нестача підручників.    Механізм безоплатного забезпечення учнів та педагогічних працівників підручниками визначено Порядком забезпечення підручниками та посібниками здобувачів освіти… (далі – Порядок), затвердженим постановою Кабміну від 23.01.19 №41 (зі змінами), та здійснюється шляхом видання, повторного видання, зберігання, доставки, перерозподілу і т.д.  підручників та посібників.

 Участь у конкурсному відборі підручників для їх  подальшого видання та замовленні підручників беруть виключно заклади освіти через державну інформаційну  систему освіти (ДІСО), відділ освіти не може внести корективи в замовлення закладів освіти чи «нав’язати»  конкретний підручник.

Вибір підручників  за їх макетами та  переліком авторів здійснюється закладом освіти шляхом схвалення їх переліку  педагогічною радою та затвердженням наказом директора.

  Відповідно до п.13 Порядку відділ освіти відповідає за доставку підручників за рахунок коштів місцевого бюджету та отримання їх закладами освіти.

Видання підручників з окремого навчального предмета здійснюється один раз на 5 навчальних років  з розрахунку 100% здобувачів освіти (п.8 Порядку). 

Визначення потреби в поточному навчальному році здійснюється відповідно до прогнозованої кількості учнів на наступні 5 років (п.7).

Отже,  більшість підручників 5-9  класів замовлялася та видавалася 5 років тому.  Кількість учнів  збільшилася, тому з’явилася нестача підручників, наприклад, у 2015 р. учнів 6 кл. у місті було  649,  у 2020 – 771; учнів 8 кл. – 572 та 701 відповідно.

 Підручники видаються під окремі освітні програми з предметів., змінюються програми – друкуються нові  підручники. 

 Так, ми звикли до «старого» формату – друкованого підручника, але  законодавство націлює всіх учасників освітнього процесу на використання електронних версій підручників, які наявні в широкому доступі на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України та  інституту модернізації змісту освіти.

 

Вас може зацікавити...
Категорія: Відділ освіти | Переглядів: 197 | Додав: Admin | Теги: електронні підручники, Чому у школах не вистачає підручник | Рейтинг: 0.0/0